Snart när det åter igen är Nyårsafton, med alla raketer och smällare, blir det för många hundar en ny eller återupplevd skräckupplevelse.

Orsakerna är olika; genetisk, smärta, för lite livserfarenhet eller negativ livserfarenhet/chock/trauma.

Nu finns det ingen tid kvar innan firandet men det du kan tänka på är följande; om din hund har det besvärligt men även förebyggande!

Före
Om möjligt – åk från stan!
Kontakta veterinär för recept på Sileo som hjälper när hunden blir rädd/chockad.
Köp hem Adaptil för att sätta i eluttag, Calmex eller Settleze som kan ges förebyggande vid rädsla – dock inte samma effekt som Sileo ifall din hund blir chockad.
Gå era promenader på udda tider.
Mental aktivering – nosarbete, problemlösningar, spel, märg- & tuggben, kong fylld med laktosfri mjukost, godis, mat etc. Du kan fylla ett tomt märgben eller en kong med hundens middag som du sedan lägger in frysen och ge som frukost och middag – då får din hund någonting att pyssla med.

Under
”Boa in” din hund och dig i ett så mörkt och ljudisolerat rum/utrymme som möjligt.
Dra för gardiner och ha många ljudkällor på samtidigt t.ex. musik, radio, TV:n (om det inte är smällare, raketer med i sändningen).
Var nära din hund. Om du har en valp eller liten hund så kan du bära den i bärsele/sjal så att den har kroppskontakt.
Massera/stryk den med långa, långsamma rörelser, detta frigör oxytocinet som är ett anti-stress hormon.
Ömka inte med rösten – det förvärrar rädslan och ångesten!
Är din hund van vid thundershirt, body wrapping, öronproppar eller hörlurar så använd det. Var beredd att ge Sileo om/när hunden blir rädd.
Undvik fällan att förstärka din hunds rädsla genom att titta på den, smyga runt den, börja viska, bete dig annorlunda – svårt men viktigt då ditt beteende påverkar din hund.

Efter
Din hund (och du?) behöver återhämta sig så låt den sova ut, helst nära dig.
Den behöver även ”rasa av sig” genom att träffa sina bästa lekkompisar eller så kan du åka till en plats där du säkert kan släppa den lös så att den kan springa fritt.
Har du inte möjlighet till det, gå istället en lång promenad där hunden får möjlighet att röra sig och nosa mycket. Eller åk till en park/plats ni inte varit på länge där det finns mycket att undersöka och lukta på. Det är dock viktigt att hunden känner till platsen och är trygg där så att rädslan inte späs på ytterligare.
Undvik ALLA ställen där det kan tänkas smälla på.

/
Skrivet av Cilla
Hundens Hus